Geschiedenis

Het verhaal van Brok Interieur

De moderne en actuele uitstraling van Brok Interieur doet bijna vermoeden dat er geen geschiedenis schuilt achter ditfamiliebedrijf. Niets is echter minder waar. De historie van Brok Interieur gaat namelijk behoorlijk ver terug in vergelijkingmet branchegenoten. De basis voor het succes van Brok Interieur werd 80 jaar geleden gelegd door Frans Brok.

Frans Brok

Frans Brok, de grondlegger van Brok Interieur, werd op 1 november 1909 geboren aan de Bothastraat in Hengelo. Acht jaar daarvoor was zijn vader met vrouw en vier kinderen vanuit Borne verhuisd naar een nieuwe woning in Hengelo. Vader Brok was baas modelmakerij bij Stork en in zijn vrije tijd was hij architect. In het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw startte Frans Brok samen met zijn oudere broer Willem een timmerbedrijfje waar kozijnen en meubelen werden vervaardigd. Lang duurde deze samenwerking niet, want al in1932 gingen de broers zakelijk uit elkaar. Frans, die in zijn vrije tijd al tafels en stoelen maakte voor familie en bekenden, vond dit een geschikt moment om een eigen meubelmakerij te beginnen. De eerste meubels werden verkocht aan familie, vrienden en bekenden. Er kwamen steeds meer opdrachten en het werk stapelde zich op. Dag en nacht was Frans aan het werk in zijn werkplaats aan de Oude Postweg in Hengelo.

De meubelwinkel

Midden in de crisisjaren met zijn werkloosheid en dalend inkomen durfde de jonge ondernemer toch de stap te wagen een eigen meubelwinkel te beginnen. Om de mensen ook wat te kunnen laten zien, werd in datzelfde jaar in de ouderlijke woning aan de Bothastraat de woonkamer en een zijkamertjevrijgemaakt voor de expositie van meubelen. Door middel van een reclamebrief maakte Frans bekend dat hij naast zijn eigen gefabriceerde meubelen ook fabrieksmeubelen, zeil, tapijten en gordijnen kon leveren. Frans pakte in die tijd alles aan en kreeg de opdracht om de lambrisering van het Gerardus Majella Ziekenhuis aan de Oldenzaalsestraat aan te brengen. Door de goede kwaliteit en de scherpe prijs en via mond-totmondreclame groeide het bedrijf. De bestellingen werden met de handkar afgeleverd totzelfs in Borne en Delden. Het telefoonnummer was destijds 3126. Inmiddels is het tientallen jaren later, maar het nummer wordt nog steeds gebruikt, al is het nu uitgebreid tot 2913126.  

Bombardement


Op 26 april 1945 wordt het bedrijfspand zwaar beschadigd door een bombardement. Er vielen gelukkig geen slachtoffers, maar desalniettemin was het een flinke slag. Na de oorlog werd de zaak weer opgebouwd en zelfs vergroot. Er werden bovendien vijf nieuwe personeelsleden, stoffeerders en meubelmakers,aangenomen om aan de vraag naar meubelen en reparaties te kunnen voldoen. In 1945 werd ook de eerste zoon van het gezin geboren: Gerard. In 1947 en 1951volgden dochters Doortje en Bea. Jongste zoon Jeroen werd in 1953 geboren. Beide zoons zouden later hun vader opvolgen. In de tijd van de wederopbouw zat de groei er goed in bij de firma Brok. Zoon Gerard trad in 1965 in dienst bij zijn vader. De invloed van de jongere generatie Brok werden daarmee ook zichtbaar in de collectie, die naast de klassieke elementen ook steeds meer eigentijdse invloeden vertoonde. Twee jaar eerder kwam Fons Bertelink in dienst als leerling-stoffeerder. Hij zou zich later opwerken tot mededirecteur van de textielzaak. Dit leiderschap kwamvoor het eerst tot uiting toen hij in 1973 de leiding kreeg over de tweede zaak van de firma, die gespecialiseerd was in tapijten en bedden. Het jaar 1976 markeerde zowel de intrede van zoon Jeroen Brok als het afscheid van vader Frans Brok. De oprichter bleef echter wel nauw betrokken bij ‘zijn’bedrijf.

50-jarig jubileum

Het vijftigjarig jubileum van de zaak werd in 1982 feestelijk gevierd. De Bothastraat/Drienerstraat gesloopt om er een volledig nieuwe zaak te bouwen. Het nieuwe pand werd geopend in 1987 en als pilotshop gebruikt voor de vernieuwde formule van Intermeubel, een inkooporganisatie waarbij Brok zich al in 1965 had aangesloten. Twee winkels bleek echter nog niet genoeg, want de expansie ging door. In 1989 werd de derde winkel van Brok Interieur geopend. Daarmee vond ook de scheiding plaats tussen meubels, slaapkamers en woontextiel. Laatstgenoemde zaak kwam eveneens onder leiding te staan van Fons Bertelink, die korte tijd later tot mededirecteur/eigenaar van Brok Interieur werd benoemd. De invloed van de jongere generatie deed zich gelden en men nam afscheid van de inkooporganisatie Intermeubel om zelf nieuwe ideeën te ontwikkelen.

Overlijden Frans Brok

In 1993 overleed oprichter Frans Brok op 83-jarige leeftijd. In tegenstelling tot andere gerenommeerde Hengelose meubelzaken heeft hij kunnen zien dat het door hem begonnen werk werd voortgezet door zijn zoons. Zoon Gerard stopte in januari 2001 en droeg de meubelzaak over aan zijn broer Jeroen. Deze kreeg het niet gemakkelijk, want in 2001 sloeg de economische recessie ook toe in de meubelbranche.

Modern wonen

Uiteindelijk werd de gehele meubelzaak in 2004 grondig gemoderniseerd en een naastgelegen winkelpand (voorheen Schipholt verlichting) aangekocht zodat de collecties designmeubelen veel beter tot hun recht kwamen. Door steeds meer gebruik van internet en de vraag naar maatwerk en persoonlijk interieuradvies waren er niet meer zo veel vierkante meters verkoopruimte nodig. De panden van Textiel en Slapen werden afgestoten en inmiddels zijn de drie disciplines Wonen Slapen & Textiel weer samen onder een dak. De toekomst ziet men met vertrouwen tegemoet. Steeds meer klanten, ook van ver buiten Hengelo, vinden immers hun weg naar de unieke woonspeciaalzaak van Brok Interieur in het centrum van Hengelo.